Home Firm Profile People Services Portfolio Awards News Careers Contact

MGA News

The Colony at Bandon Cove

Multi-Housing News

September 1st 2008

"The old Scottish golf course designers always said that the best architect in the world is Mother Nature," recalls Gregory G. Drobor, vice president at Bandon Land Development Co. LLC, based in Newport Beach, Calif. "As a team, we really tried to stick to this ideal" when developing an 18-unit rowhouse and townhouse community near a world-renowned gold resort on the Oregon coast.

Maximizing the view and minimizing neighbor impact were the major factors in the entire design concept, Drobot explains. "In this same vein, we really tried to make the development look natural in its environment, like it had been there for many years," he adds. "To do this, we used only earth tones, such as sand colors and natural cedar siding. In fact, looking at the project from the beach, it really blends into the hillside and is almost camouflaged by the surrounding hills and dunes. Given the project's size, this was a major feat," concludes Drobot.

"We were driven by site forces and our client's needs," reports Paul Bryant, AIA, project architect from Myhre Group Architects for the Colony at Bandon Cove. "We let the site design the building and help produce oceanfront views for all units. In fact, the neighbors behind this development now have better views than they had when the site was previously occupied by a long-abandoned nursing home."

Myhre Group utilized computer modeling to test out the various views possible. The designer ended up lowering the roof lines of the front set of 12 attached homes and specifying some creative grading to make sure the six rear units also had ocean views. The low-slung buildings rest into the hillside and are arranged in a crescent shape that follows the shape of the bluff. A significant portion of the construction costs went into the foundation, Bryant notes.

The site measured just under two acres, and about one third of it could not be built on, due to a bluff and a ravine, Bryant explains. Furthermore, pile drivers couldn't be used due to neighboring residences already in place, so a 20-ton crane had to be brought in to set the 150 concrete pilings. Extensive infrastructure and terracing were implemented to support the new development. Geo-technical engineers were consulted and a significant amount of grading was removed to shore up the hillside.

Myhre Group Architects also did the interior design for the units, which range in size from about 1,650 to 1,800 square feet. The interiors feature bamboo flooring, wool carpet, recycled glass/cement counters and custom light fixtures. Outside, the landscaping showcases native plants and stone outcroppings. Asking prices range from $1 million to $2 million.